Seitsmes - Elu võimalikkusest võrgus

Seitsmenda postitusega puudutaksin väga olulist osa võrgus, inimestevahelist suhtlemist ja sellega kaasnevaid probleeme. See asjaolu, et "internetis ei tea keegi, et Sa koer oled" laiendab oluliselt võimalusi suhtlemises, mida aga kiputakse oma kasuks ära kasutama. Paraku inimesed ei tea, et ka varjunime alt postitades või anonüümselt on võimalik teda teolt tabada.

Räägiksin ühe värske loo selle kohta. Olen mitme elanike grupi administraator ja puutun üsna tihti kokku sellega, et inimesed ei suuda oma emotsioone ohjata. Mõnel juhul nad arvavadki, et neil on õigus "laamendada", aga kui keegi teine temaga sedasama juhtub tegema, siis on kuri karjas.

Lähenevate valimiste eel sageneb sellistes FB gruppides "pori loopimine" vastaskandidaatide pihta. Kuna minu hallatavas grupis on seda korduvalt proovitud ja see ei ole võimalik ilma tagajärgedeta, siis valiti selleks grupp, kus inimesed pakuvad erinevaid teenuseid, selles grupis on lahjemad reeglid, ehk kõik on lubatud.

Olukord on lausa tragikoomiline tegelikult, ühes asumis on elektri alajaam keset küla ja sellest viib mööda tee nii vasakult kui paremalt. Üks tee on korras ja kõik kasutavadki seda. Nüüd üks valla elanik arvas, et olukord on lausa katastroofiline, kui selle krundi omanik, kelle maa pealt see tee üle läheb seda kohe korda ei tee, nagu ikka, läks teema lappama. Kui ma julgesin küsida, kuidas see teema käib valla teenustega kokku, siis sain selgituseks, et see on kogu küla jaoks väga oluline probleem, maa omanik on pahatahtlik ja vald ei saa oma tööga hakkama.

Tegelikult kandideerib selle isiku naine valimistel selle maaomaniku "vastu" ja ette on teada, et kaotab, kuna teine pool on vallas aktiivne ja võib öelda, et kõik tunnevad teda, teisel aga pole midagi ette näidata. Päris kurb, kui inimesed ei saa aru, et FB-s ei aita oma andmete varjamine ja kõik isikud saab välja peilida, suhteliselt kerge vaevaga.

Kuna seal neile kuulajaskonda ei tekkinud, siis püüti seda ka valla elanike põhigruppi üle tuua, mis muidugi läks grupi reeglitega vaastuollu, inimesed kabeasid kohe ja tegevus sai lõpetatud. Üldiselt on mul õnnestunud grupi keskustelud kontrolli all hoida ja liikmed püüavad juba oma emotsioone talitseda. Kuigi aeg-ajalt keegi ikka hakkab "kodanikualgatuse" või muul põhjusel räuskama, eriti just valla tegemata töö suunas.

Pidin täna rääkima vaid ühest netiketi reeglist, aga üldiselt käivad nad suhteliselt käsikäes. Ma valiksin siinkohal "Andesta teistele nende eksimused". Jah, kasutaja sai eemaldatud grupist, aga kui ta soovib, siis pääseb ta tagasi gruppi ja ehk järgmisel korral on ta targem ja teistega arvestatavam. Küll on tema gruppi pääsemine seotud valimistega, enne valimiste lõppu ma seda ei tee.

Lõpetuseks : Sa võid olla intenetis kes iganes, kasvõi koer, aga suhtlemises arvesta teiste inimestega ja/või loomadega, ka nemad võivad olla inimesed, või siis loomad.

https://netikett.wikispaces.com/

Comments

Popular posts from this blog

Kaksteist - Kuidas saada häkkeriks ja mida sellest arvata.

Kuues - Ühiskond võrgustumas

Üksteist - IT juhid Eestis