Teine

Teise mõtteavaldusena jätkaksin Eestist ja värske näitega ja eelkõige oma mõtetega selle kohta :

SKAIS2 - Tegelikult vindus see projekt juba pikemat aega ja mõlemad partnerid otsisid juba ammu projektist väljumiseks pehmemaid maandumisi, aga tööd uhati ikka pikalt edasi teha, ehkki oli teada, et see projekt lõpetatakse varem või hiljem. Seadused ei ole meil küllalt paindlikud, et selliseid projekte lõopetada või skoopi muuta. Ikka peab lõpuni minema selle ebamäärase sõmastusega, mida hankesse kirjutati "nii, et jumala pärast midagi välja ei jääks", nagu tavaliselt.

SKAIS tähendas Sotsiaalkindlustusameti infosüsteemi ja see projekt pidi "uuendama teenuste osutamiseks kasutatavat tarkvara" ning selleks käivitati SKAIS põhjaliku ümberkujundamise protsess. Arengukavades on ju kõik ilus, aga kui infosüsteemi peamine eesmärk ongi selle uuendamine, siis tundub, et muud põhjust nagu polnudki. Mis siin siis imestada, et vastavalt arengukavale tuli see raha ära kulutada, lootes, et töö käigus ehk leitakse ka midagi, mis neid kulutusi õigustaks. Kulutatud raha summa suuruse tõttu pidi see ikka midagi suurt olema, mis leitakse.

Ma ei hakkaks siinkohal lahkama selle projekti ebaõnnestumise põhjuseid. Mulle isiklikult tundub, et Sotsiaalkindlustuse valdkond on vahepeal arenenud ja areneb meeletute sammudega ning selliste pikaajaliste planeeritud projektide puhul on alati suureks riskiks see, et selle aja jooksul arenetakse juba sinna, kus tellitud toode on valmides juba nii vananenud, et kasutada ei saagi.

Paraku ei suudeta endiselt sellega veel arvestada, et mida suuremaid hüppeid soovitakse sooritada, seda väiksemad ja läbimõeldumad peavad olema sammud. Aga ei, ametnikud ja poliitikud vajavad tulemusi, et õigustada oma olemasolu kodanike ja valijate silmis ega mõista, et Projektides peavad olema kohe sisse kirjutatud võimalikud skoobi muudatused ja neid EI PEA kinni maksma arendaja.

Igasugused infosüsteemi uuendused peaksid alagama ikkagi vajadustest ja nende kaardistamisest. Liiga tihti loome me infosüsteeme vaid selleks, et raamatupidaja saaks sealt välja trükkida senipeetud exceli-aruande, millest tal enam jõud üle ei käi. Selle asemel, et kaardistada ära tekkivad andmestikud ja võimalikud aruandluse võimalused ning alles siis alustada infosüsteemi projekteerimist.

http://www.err.ee/613092/skais2-projekti-labikukkumise-kronoloogia

Järgmiste kohtumisteni

PS! Kui see mõtteavaldus kuidagi puudutas Teid või avardas Teie silmaringi, siis Avaja tänab ette tagasiside eest.

Avaja

Comments

Popular posts from this blog

Kaksteist - Kuidas saada häkkeriks ja mida sellest arvata.

Kuues - Ühiskond võrgustumas

Üksteist - IT juhid Eestis