Neljas

Sel korral püüan ma kirjeldada kaht erinevat nähtust (tehnoloogiat, praktikat, kommet jne) Interneti varasemast ajaloost (enne veebi tulekut ehk aastat 1991) - üht, mis võiks tänasele netikasutajale ikka veel tuttav olla (s.t. tuleb sealtmaalt tänasesse päeva välja) ja teist, mis on tänaseks täiesti kadunud. 

Valisin nähtused, millega ise kokku puutunud olen : FidoNet ja MUD. Aga võib-olla põgusalt ka mingist muust huvitavast nähtusest. Terminitena on nad mõlemad kadunud, aga ma ütleks, et pakutavatelt teenustelt on nad lihtsalt asendunud teiste sarnaste teenuste ja/või nähtustega.

FidoNet-i teenustest kasutasin rohkem BBS-i (Bulletin Board Systems) põhiliselt erinevate failide ja mängude vahetamiseks, Oma ajas oli see üks väheseid võimalusi selleks. Mäletan, et selleks, et midagi alla tõmmata, pidid midagi üles ka laadima, seepärast pidi olema Sul varu väärtuslikest andmetes, mida sai õles laadida. Kui üleslaetav polnud huvitav, siis blokeeriti Sind ruttu ära. Oluline oli teada ja koguda FidoNet-i aadresse, kust sai midagi kasulikku. Allalaadimine toimus üle modemi ühenduse, võttis kaua aega ja katkes tihti. 
P2P ja sarnased lahendused täidavad päris sarnast funktsionaalsust ka tänapäeval, kuigi hoopis teistel platvormidel ja lahendustel. Eks minagi liikusin tehnoloogiaga kaasa. 

Googeldades leidsin enesegi üllatuseks, et tänapäevalgi on olemas Fidonet kogukonnad. Nostalgiast või mõnel muul põhjusel. Ja Wiki andmetel kasutatakse seda praegugu Venemaal läbi telneti.

MUD-i mäletan üsna hämaralt, sest personaalarvutitega tulid päris mängud, mille graafiline pool pakkus silmale rohkem kui enamuses tekstipõhised MUD-mängud. Mälu arendamiseks olid need aga päris head, võrdleks, neid Rubiku kuubiku valemitega, kus oskasid tubadest tubadesse minnaa mälu või keerukamatel juhtudel joonistatud kaardi järgi. Päris naljakas on sellele praegu mõelda. Ka MUD sellisena on küll kadunud, aga kindlasti on nende Multi-user lähenemine olnud aluskes mitmete muude mängude jaoks.

Eraldi võiks rääkida EC (edinaja sistema)-suurarvutitest, mis võtsid enda alla terve korruse, minu esimene töökoht on nendega seotud. Võin rääkida neist palju naljakaid seiku. Kõige eredam mälestus põhineb sellest ajast, kui ma eelmisel korral kõrgharidust tudeerisin, siis programmeerisime erinevaid mänge (Yatzi täringud ja Tarakanide võidujooks), mida sai käivitatud ka nendel suuravutite terminalides. Viimane näiteks hõivas töötamise ajaks olulise osa andmevahetuse kanalist, mis mõjus tuntavalt arvuti muule andmevahetusele ja selle läbi ka jõudlusele. Sain koguni riielda. Tänapäevaks pole vist ühtegi sellist arvutit alles. :)

Kas midagi on alles ka sellest ajast ? Esimesena meenuvad FTP, e-post, aga ka PC, Windows. Viimasest kahest pole suurt midagi rääkida, sest kuigi nimetus on neil jäänud, on sisu aegade jooksul oluliselt muutunud.

e-post on jäänud kasutaja poole peal päris sarnaseks, aga kindlasti on muutunud kogu selle taga olev tehnoloogia. FTP-ga puutun ikka ja jälle kokku, sest alati on olemas kasutajaid, kes on sellega harjunud faile vahetama ja see on nõuetena hangetes sees.

Tundub, et kui on leitud mõni hea nimetus mõnele tehnoloogiale või tootele ja see "on saadud" müüma, siis on mõistlik sellest niikaua kinni pidada, kuni see müüb, isegi, kui sisu tehnoloogia oluliselt muutub. Uut nimetust on vaja siis kui on vaja mõnele vanale müüvale lahendusele hakata turul konkurentsi pakkuma. Ja on vaid aja küsimus, kui kaua midagi sama nimega vastu peab.

http://www.bbscorner.com/
https://et.wikipedia.org/wiki/FidoNet
https://en.wikipedia.org/wiki/MUD

Comments

Popular posts from this blog

Kaksteist - Kuidas saada häkkeriks ja mida sellest arvata.

Kuues - Ühiskond võrgustumas

Üksteist - IT juhid Eestis